Insteekslot
Het meest gebruikte slot in Nederland is het insteekslot. In Nederland zitten er gemiddeld tien binnendeuren in een woning. Over het algemeen zijn al deze deuren voorzien van een insteekslot. De naam van het insteekslot dankt men aan het feit dat het slot letterlijk, aan de kopse kant, in de deur gestoken wordt.
Het insteekslot heeft als groot voordeel dat men deze niet kan zien aan de buitenkant van de deur. Hierdoor hoeft u zich niet te storen aan het deurslot en kunt u de deurkrukken aanpassen aan de sfeer van de omgeving. Het zijn namelijk de kleine elementen in een interieur, zoals een deurkruk, die de sfeer kunnen bepalen. Momenteel zijn de slimme deurkrukken ook sterk in opkomst. Dit zijn deurkrukken die het slot kunnen aansturen en toegang kunnen verlenen aan personen, codes of tags. Dit gebeurt door het plaatsen van een elektrische deurkruk, ook wel elektrische deuropeners genoemd.
Kenmerken
Veiligheid
Insteeksloten zijn er voor de voor- en achterdeuren en zijn extra veilig doordat de onderdelen in het slot verzwaard zijn. Dit slot moet in Nederland altijd een SKG gekeurd slot zijn. Een voor- of achterdeur moet ook op minimaal drie punten vergrendeld zijn. Dit is mogelijk met bijvoorbeeld SKG gekeurde insteek-bijzetsloten of een meerpuntssluiting. Een aantal losse insteeksloten maakt het voor een inbreker veel moeilijker om binnen te komen, er moeten namelijk drie sloten geforceerd worden. Een groot nadeel is echter dat u ook iedere keer drie sloten moet bedienen. Een meerpuntssluiting is mede door deze reden dan ook erg gewild.
Betrouwbaar
Er zijn kwaliteitsverschillen in insteeksloten. Hierbij zijn de volgende factoren van belang:
- Binnen of buiten
- Materiaalsoort
- Constructie van bewegende en vaste onderdelen
- Vuilafdichting
- Brandbestendige onderdelen
- Rookafdichtingen
- Zelfsluitende functie
- Certificaten
- Solenoïde / spoelmechanisme
- Motor
- Sensoren
- Verlichting
- Luidsprekers
De omgeving en toepassing bepaalt de mate van betrouwbaarheid dat voor het insteekslot gewenst is. Een overkill aan eigenschappen is niet goed, maar ook een te mager product is niet goed.
Montage
Voor de montage van een insteekslot is het belangrijk wat voor uitsparing er reeds in de deur zit. In de meeste gevallen zal dit een 1200 uitsparing zijn. Dit wil zeggen dat de maatvoering gelijk is aan de Nemef 1200 serie. Als dit niet het geval is, kunt u het beste het bestaande slot fotograferen en een tekening sturen van de bestaande maatvoering. Wij voorzien u dan graag van het juiste advies. Overigens kunnen wij het insteekslot ook voor u monteren. Neem hiervoor contact met ons op.
Toepasbaarheid
De insteeksloten zijn op vele verschillende deuren toepasbaar. Een houten deur of een deur met vulling zijn de meest voorkomende. Er kunnen meerdere eisen zijn waar een deur aan moet voldoen voordat een insteekslot geplaatst kan worden. Wilt u zeker weten dat u het juiste insteekslot aanschaft? Neem dan contact op met onze experts.
Techniek insteeksloten
Insteeksloten hebben verschillende technieken waardoor de deur op een andere manier sluit. Hieronder kunt u deze verschillen tussen de technieken zien.
Dag- en nachtschoot
Fluisterschoot
Rolschoot
Haakschoot
Wisselschoot
Variaties
Loopdeursloten
Dit zijn deursloten die over het algemeen gebruikt worden voor de zogenaamde doorgangsdeuren. Deze sloten zijn daarom ook niet afsluitbaar en enkel voorzien van een dagschoot.
Kastdeursloten
Dit zijn speciale sloten om een kastdeur mee af te sluiten. De sleutel wordt ook wel een bontebaardsleutel of klaviersleutel genoemd. De sleutels zijn eenvoudig en kunnen zo gekocht worden, als u weet welk nummer de sleutel moeten hebben.
Badkamer en wc-sloten
Dit zijn sloten om een badkamerdeur of een wc deur af te sluiten. Op dit slot zitten van binnen een draaimechanisme en aan de buitenkant een indicatie die aangeeft of de deur op slot (rood) of vrij (groen of wit) is.
Insteek bijzetslot
Dit slot wordt met name gebruikt in de woning- en utiliteitsbouw, omdat hier extra veiligheid gewenst is.
Insteekslot met deurdranger
Deze variant is voor een deur met een deurdranger die zichzelf automatisch sluit.
Deurslot afsluitbaar met cilinder
Dit is een afsluitbaar deurslot. Dit slot moet bediend worden met een cilinder. Dit is tot op heden het meest voorkomende slot dat op alle binnendeuren geplaatst wordt. Wanneer men de cilinder nodig heeft, wordt er een uitsparing gemaakt in de deur om de cilinder te kunnen plaatsen. Ook op de kast gaat steeds vaker een cilinderslot waardoor alle sleutels binnen één sleutelplan vallen.
Insteek solenoïdeslot
De krukbediening geeft door middel van een spoel (solenoïd) een signaal dat de deur geopend kan worden. Het slot moet vervolgens aangestuurd worden met de hand, zoals de meeste deurkrukken bediend moeten worden. Deze sloten worden middels een slimme deuroplossing aangestuurd.
De aansluiting is over het algemeen bekabeld. Dit komt doordat de koppeling met de brandmeldcentrale altijd bekabeld moet zijn. De funk technologie is echter in opkomst. Dit wil zeggen dat de aansturing niet bekabeld is in de deur en dat het insteekslot communiceert middels een codetableau, afstandsbediening, biometrie of smartphone.
Insteekslot met afstandsbediening
Met dit insteekslot kunt u met één druk op de afstandsbediening de deur openen. U kunt de deur vervolgens openen door één simpele krukbeweging doordat de afstandsbediening het slot al heeft ontgrendeld. Ten slotte kunt u de deur ook weer vergrendelen door de deurkruk aan de binnenkant omhoog te halen.
Insteekslot motorslot
Hierbij wordt er, zonder handkracht, automatisch de nachtschoot ingetrokken en de dagschoot vrijgegeven. Bij het sluiten van de deur wordt het slot mechanisch vergrendeld op zowel de dag- als de nachtschoot. Het grote voordeel van een motorslot is dat deze een zelfcorrigerende werking heeft bij manipulatie. De nachtschoot wordt pas uitgeschoven op het moment dat de deur in de sponning valt, daarvoor zal deze altijd eerst ingetrokken worden. Voor optimaal gebruiksgemak ontstaat in combinatie met een deurautomaat een volautomatische slimme deur.
Anti paniek insteekslot
De deur is automatisch gesloten met dit insteekslot. Aan de binnenkant is de deur echter altijd te openen. Dit slot is daardoor ideaal om te gebruiken op nood- en vluchtdeuren van bijvoorbeeld appartementen en bedrijfspanden.
Insteekslot openen met code
Dit insteekslot werkt met behulp van een code. Hierdoor kunt u de deur openen door alleen een pincode in te voeren.
Zelfsluitend insteekslot
De schoten worden automatisch gesloten door het zelfsluitende insteekslot op het moment dat de deur gesloten wordt. Hierbij worden eerst de schoten uitgetrokken door de magneten waarna u deze op slot kan doen met een draai aan de sleutel.
Insteekslot voor dubbele deuren
Deze insteeksloten vangen de werking van de deur op en zijn daardoor speciaal gemaakt. Doordat de werking van dubbele deuren twee keer zo groot kan zijn, is het nodig om deze insteeksloten te gebruiken.
Meest gestelde vragen
Welke insteeksloten zijn er?
Er zijn, zoals hierboven reeds is besproken, vele verschillende insteeksloten. Heeft u vragen over welk insteekslot het meest geschikt is voor uw situatie? Neem dan contact met ons op.
Hoe weet ik of een insteekslot werkt in combinatie met mijn slimme slot?
Dit is moeilijk te zeggen, omdat iedere situatie uniek is. Om u hier van advies te kunnen voorzien hebben wij meer informatie nodig. U kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen. Onze experts helpen u graag.
Contact opnemen
Heeft u nog vragen, of wilt u advies op maat? De experts van Slimmedeuroplossing.nl zijn bereikbaar.
E-mail: advies@deurmeesters.nl
Telefoon: +31 (0) 413 724993
Whatsapp: +31 (0) 6 23400936