15 Tips om woninginbraak te voorkomen
In het kader van de campagne Maak het ze niet te makkelijk heeft Slimmedeuroplossing.nl een aantal tips die u eenvoudig kunt toepassen. Hierdoor maakt u uw huis een stuk minder aantrekkelijk voor inbrekers en voorkomt dat dieven een woninginbraak plegen en uw waardevolle spullen uit huis stelen.
We geven 15 tips hoe hoe je zelf de kans op een woninginbraak kunt verkleinen. Met deze tips maakt u het inbrekers een stuk moeilijker om u huis binnen te dringen.
15 Tips tegen inbraak
- Maak gebruik van slimme deursloten Dit voorkomt het verlies van mechanische sleutels.
- Bel bij een verdachte situatie altijd 112, ga niet zelf handelen dit kan leiden tot ernstige situaties.
- Bij het verlaten van de woning sluit ten allen tijde ramen en deuren, ook al gaat u even de deur uit om bijvoorbeeld de hond uit te laten. Laat een lamp aan, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Dit kunt u ook bijvoorbeeld eenvoudig regelen met tijd- of schemerschakelaars.
- Zorg ervoor dat als u niet thuis bent, er geen kostbare apparatuur zoals een laptop een tablet of een mobiel in het zicht liggen. Inbrekers herkennen al snel deze kostbare apparatuur en u nodigt ze als het ware uit
- Bewaar contant geld indien u dit heeft altijd in een kluis in huis. Beter is het om weinig tot geen contant geld te bewaren in huis.
- Gaat u op vakantie of een paar daagjes weg ? maak dan afspraken met uw buren om op elkaars huis te letten.
- Bent u liefhebber van een mooie tuin met struiken rondom uw huis, zorg ervoor dat deze uw huis niet ‘verstoppen’. Zorg dat uw huis goed zichtbaar is.
- Sluit al uw ramen, maak een extra rondje in huis om te checken of alle ramen en deuren dus ook uw toilet- en badkamer raampjes op slot zijn.
- Laat een beetje vuile vaat op de tafel en het aanrecht staan dit geeft het idee dat er iemand thuis is.
- Laat planten in de vensterbank staan als u op vakantie gaat en vraag buren of familie om deze te verzorgen. Vraag of men dit op onregelmatige tijdstippen doet.
- Spreek met iemand af om uw brievenbus te legen en indien aanwezig de gordijnen ’s avonds te sluiten en ’s ochtends te openen. Zorg dat de post dan niet in het zicht wordt gelegd.
- Laat kliko’s en of vuilniszakken niet langdurig aan de weg staan.
- Deel met een aantal familieleden of vrienden wanneer u met vakantie bent. Geef ze een digitale sleutel of een mechanische sleutel zodat ze in geval van nood uw woning in kunnen.
- Geef zo min mogelijk ruchtbaarheid op social media aan het feit dat u op vakantie gaat. Wees ook voorzichtig met uw niet aanwezig bericht van uw voicemail of die van uw e-mailhandtekening. Criminelen zijn vandaag de dag erg bedreven om met technologie uw berichten mee te lezen.
- Registreer waardevolle spullen op de bekende manier met een merkpen of graveer ze met herkenbare codes of informatie. Beter is het om foto’s te maken van uw bezittingen en deze te bewaren zet in een cloud systeem zoals Drive van Google. Als u uw spullen registreert, is de kans groter dat je ze na een inbraak weer terugkrijgt.
- Zorg voor goede buitenverlichting. Deze kan eventueel worden voorzien van bewegingssensoren.
Wat kunt u nog meer doen om het inbrekers lastig te maken
Word lid van een Whatsapp- groep met uw buren
Maak in samenspraak met de buren of buurtbewoners een WhatsApp-groep aan. Via een WhatsApp-groep wisselt u gratis informatie uit over wat er in de buurt aan verdachte activiteiten zijn. Bijvoorbeeld dat iemand die zich verdacht gedraagt of men kan de dief op heterdaad betrappen. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt en kunnen woninginbraken worden voorkomen.
Meld u aan bij Burgernet
Burgernet zend u een spraak- of sms-bericht met de vraag om uit te kijken naar een persoon of voertuig. Tevens heeft u ook de mogelijkheid zelf te bellen naar de meldkamer via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. U helpt daarmee preventief de gemeente en de politie in het voorkomen van inbraken.
Aan de slag
Bovenstaande 15 tips zijn heel eenvoudig toe te passen en zijn veelal praktische handelingen/ aanpassingen die u bewust maken van situaties waar u normaal niet aan zou denken. Hierdoor kunt u al een heleboel acties inzetten die het inbrekers lastiger maken om in te breken. De meest effectieve acties die u kunt inzetten is het definitief aanpassen van hang en sluitwerk met gecertificeerde cilinders en hang en sluitwerk. Dit zal natuurlijk de nodige kosten met zich mee brengen. laat u dan ook goed informeren door een specialist.
De huidige technologie geeft u ook de mogelijkheid uw complete bezit te beveiligen met een Home integrated systems. Dit kan in combinatie met strategisch geplaatste camera’s en elektronische sloten. Dergelijke systemen kunnen in geval van calamiteiten u via internet een signaal sturen naar een smartphone of ander device. Uiteraard zal dit de nodige investeringskosten met zich meebrengen. Een specialist kan u hierover meer uitleg geven.
U kunt in ieder geval beginnen met de meest basale aanpassingen in en om uw woning om op die manier inbrekers buiten de deur te houden. Enkel van die aanpassingen zijn:
- Gebruik SKG** of SKG*** goedgekeurde sloten en sluitingen voor deuren, ramen, garagedeuren en lichtkoepels.
- Plaats anti-inbraakstrips bij de voor- en achterdeur.
- Maak gebruik van een degelijk intercom systeem met camera om te zien wie er voor de deur staat, of plaats een digitale deurspion waar u middels een smartphone of beeldscherm kunt ziet wie er voor de deur staat. Tevens bestaat er de mogelijkheid via die zelfde app de deur te openen.
- Plaats goede buitenverlichting. Bijvoorbeeld buitenverlichting met schemerschakelaar of bewegingssensor.
- Maak gebruik van slimme deursloten Dit voorkomt het verlies van mechanische sleutels.