Elektrische sluitplaat uitgelegd
Een standaard elektrische sluitplaat is een elektrische deuropener om deuren van afstand te ontgrendelen. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met een intercom- of toegangscontrolesysteem. De elektrische sluitplaat wordt veel gebruikt in appartementencomplexen, waarbij u het typische zoemende geluid hoort als de deur wordt ontgrendeld.
De toepassing van de elektrische sluitplaat is zeer divers en kent vele toepassingsgebieden variërend van standaard situaties voor een voordeur tot complexere situaties waarbij zeer hoge eisen worden gesteld aan veiligheid. De elektrische sluitplaat kenmerkt zich door zijn eenvoud in techniek en is nog steeds één van de populairste toepassingen voor optimale toegangscontrole.
Montage van een elektrische sluitplaat
Een elektrische sluitplaat wordt in het deurkozijn gemonteerd. Dit gedeelte van de deuropening is sterk en stabiel.
De elektrische sluitplaat wordt tegenover het verende deel van de dagschoot gemonteerd en vervangt de bestaande sluitplaat. Door een 12V of 24V elektrische puls wordt het elektromagnetische gedeelte van de sluitplaat geactiveerd. Hierna wordt de dagschoot van het mechanisch slot vrijgegeven en kan de deur geopend worden. De puls kan gegeven worden vanuit een intercom systeem of een drukknop. Een koppeling met een domotica gestuurd toegangscontrole systeem behoort ook tot de mogelijkheden.
Om meer weerstand/kracht op te bouwen worden er, afhankelijk van het toepassingsgebied, ook extra deurmagneten geplaatst, bijvoorbeeld bij zware toegangsdeuren van een beursgebouw.
Door het zeer grote aanbod van elektrische sluitplaten is het toepassingsgebied zeer divers en kan dit type sluitplaat in deurkozijnen worden geplaatst van staal, hout, aluminium of kunststof. De meeste elektrische sluitplaten hebben een symmetrische behuizing en zijn door een kleine aanpassing zowel voor links als rechts draaiende deuren te gebruiken. Afhankelijk van het merk en type is de elektrische sluitplaat voorzien van een regelbare schootvanger (speling van 2 mm). Dit biedt bijvoorbeeld voordelen bij situaties waarbij deurslot en sluitplaat niet goed op elkaar aansluiten.
Bij nieuwbouw situaties is het bouwtechnisch aan te bevelen om rekening te houden met de positionering van het toegangscontrole systeem, zodat de bekabeling professioneel weggewerkt kan worden.
Kiest u voor een slimme deuroplossing met een elektrische sluitplaat dan is het van belang u goed te laten adviseren welk type sluitplaat in uw situatie van toepassing is.
Voor een woning met een houten voordeur of een ondergrondse parkeerplaats van een appartementencomplex met stalen deur worden andere veiligheidseisen gehanteerd voor toegangscontrole en zit er een groot verschil in bouwtechnische voorwaarden en eisen die gesteld worden aan paniek -en vlucht situaties bij bijvoorbeeld brand.
Elektrische sluitplaten technisch uitgelegd
Belastbaarheid
Elektrische sluitplaten werken op 12V of 24V en zijn verkrijgbaar in gelijkspanning (DC) of wisselspanning (AC). Er zijn ook varianten die werken op zowel wisselspanning als gelijkspanning.
De meest voorkomende elektrische sluitplaten zijn te onderscheiden in 2 types namelijk:
De elektrische sluitplaat met een ontgrendel pulse
Dit type sluitplaat ontgrendelt de elektrische deuropener met één enkele pulse. (1 druk op een knop is voldoende). De sluitplaat vergrendelt automatisch als de toegangsdeur weer dicht valt.
De elektrische sluitplaat met vrijgifte
Dit type sluitplaat ontgrendelt de elektrische sluitplaat door het blijvend indrukken van een knop. Laat men de knop los dan wordt de sluitplaat niet ontgrendeld en kan een toegangsdeur niet worden geopend.
NB. Er bestaan ook zeer zwaar mechanisch uitgevoerde sluitplaten met een verhoogde sluitkracht. Toch moet er op gewezen worden dat hoe robuust deze ook zijn uitgevoerd, het blijft een vergrendeling op de dagschoot van het slot.
Functie van de elektrische sluitplaat
Welke functie een elektrische sluitplaat gaat krijgen, is erg afhankelijk van het toepassingsgebied en de vraag “wat moet de sluitplaat doen als de stroom uitvalt?”. Om de functie goed te kunnen bepalen worden de principes van arbeids- en ruststroom toegepast. De arbeidsstroom of ruststroom bepaalt welke functie de sluitplaat heeft als de stroom uitvalt. Bij stroomuitval in een hoog beveiligde situatie zal de deur altijd zelfvergrendelend moeten zijn, waardoor een deur in het slot valt als deze dicht valt.
Arbeidsstroomprincipe
Het vergrendel gedeelte van de elektrische sluitplaat is vergrendeld tot een puls die de sluitplaat ontgrendelt. De deur is dus afgesloten tot men op een knop drukt die de deur opent.
Ruststroomprincipe
Het vergrendel gedeelte is in principe altijd open en kan alleen vergrendeld worden door elektrische spanning. De deur is dus altijd onafgesloten en kan alleen gesloten worden als men op een knop drukt die de deur afsluit.
Toepassingsgebieden voor de elektrische sluitplaat
Toepassingsgebieden zijn de situaties waarvoor de elektrische sluitplaat wordt ingezet en zoals we hebben kunnen lezen is het dus van belang goed te bepalen welke functie een sluitplaat gaat krijgen.
Enkele toepassingsgebieden kunnen zijn:
- Eengezinswoningen
- Brand- en rookwerende deuren
- Bedrijfsgebouwe
- Ziekenhuizen
- Verzorgingstehuizen
- Appartementencomplexen
- Luchthavens
- Overheidsgebouwen
- Dubbele deuren
- Vlucht en paniekdeuren
- Huisartsenpraktijk
- Woningcorporaties
Veiligheid van een elektrische sluitplaat
Een elektrische sluitplaat werkt op de dagschoot van het slot. Hierdoor is deze vorm van toegangscontrole niet 100% inbraakwerend. Vaak wordt bij deze oplossing gekozen voor een elektrische sluitplaat in combinatie met een intercom of camerasysteem. De veiligheid kan extra gewaarborgd worden door het toepassen van zogenaamde terugmeldcontacten. Deze contacten worden gekoppeld aan bijvoorbeeld een alarmcentrale of domotica systeem en kan bij de geavanceerde systemen zelfs met een e-mail notificatie aan de betreffende beheerder gemeld worden. Hierdoor weet men precies wanneer er een deur wordt geopend.
Veiligheid en een optimale werking ten aanzien van het volledig sluiten van een toegangsdeur kan bereikt worden door het plaatsen van een automatische deurdranger. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat de deur altijd 100% goed in het slot valt en bijvoorbeeld niet blijft hangen op de dagschoot.
Tevens kunnen er in bepaalde situaties uit veiligheidsoverweging extra magneetcontacten worden geplaatst die tot wel 1000 kg trek- en duwkracht bestand zijn.